Artikeldatabank - Tips & Advies Belastingtips voor bedrijfsleiders: Jaargang 25, nummer 15

 
Wanneer is een aanslag van ambtswege willekeurig? Publicatiedatum: 16.05.2019
Artikeldatabank » Controle & geschillen » Belastingaanslag
Een vennootschap laat na om haar belastingaangifte in te dienen en de fiscus past de aanslag van ambtswege toe. Bij de berekening van de belastbare winst brengt hij de lonen waarvoor fiches bestaan, niet in mindering. Willekeur, vindt de belastingplichtige. Klopt dat volgens de rechter?
Meer
Effectentaks terugvorderen? Publicatiedatum: 16.05.2019
Artikeldatabank » Actualiteit » Belastingen
Effectentaks terugvorderen?..0,15% effectentaks vanaf € 500.000. In bepaalde situaties houdt de bank (te veel) effectentaks in, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. In de praktijk komt dat vooral voor als een effectenrekening, al dan niet via een maatschap, aangehouden wordt in blote eigendom/vruchtgebruik. De bank kijkt immers naar het...
Meer
Vruchtgebruiker heeft stemrecht! Publicatiedatum: 16.05.2019
Artikeldatabank » Erven & schenken » Hand- & bankgift
Vruchtgebruiker heeft stemrecht!..Voorbehoud vruchtgebruik. Het schenken van de aandelen van een familie- of vastgoedvennootschap met voorbehoud van vruchtgebruik aan de kinderen is een interessante successietechniek. U behoudt dan de dividenden. Maar de vraag rijst wie de lidmaatschapsrechten (bv. het stemrecht) op de algemene vergadering heeft en...
Meer
Kiest u voor de investeringsaftrek of notionele interestaftrek? Publicatiedatum: 16.05.2019
Artikeldatabank » Aangifte » Vennootschapsbelasting
Uw boekhouder moet weldra de aangifte vennootschapsbelasting voor boekjaar 2018 indienen. Omdat uw vennootschap klein is, moet u kiezen tussen de eenmalig overdraagbare gewone investeringsaftrek (IA) van 20% en de niet-overdraagbare incrementele notionele interestaftrek (NI) van 1,246%. Wat is de beste keuze?
Meer
Hoeveel aan uw ex betalen voor uw eigen vennootschap? Publicatiedatum: 16.05.2019
Artikeldatabank » Vennootschap » Aandelen
U bent gehuwd onder bv. het wettelijk stelsel, maar uw vennootschap behoort tot uw eigen vermogen. Toch riskeert u bij echtscheiding een vergoeding aan uw ex-partner te moeten betalen voor uw vennootschap. Wanneer is dat het geval?
Meer
Hoeveel interest kunt u zich toekennen op uw rc-tegoed? Publicatiedatum: 16.05.2019
Artikeldatabank » Bedrijfsleider » Rekening-courant
In het kader van de fiscale optimalisatie van uw jaarafsluiting moet u nu bepalen wat de marktconforme interest is die u aan uw vennootschap mag aanrekenen op uw rekening-couranttegoed. Hoeveel is dat en wat indien u te veel vraagt?
Meer
Vanaf dag 1 een uitkering bij ziekte? Publicatiedatum: 16.05.2019
Artikeldatabank » Bedrijfsleider » Sociale bijdragen
Weet u vanaf wanneer u een uitkering krijgt als u als zelfstandige buiten strijd bent? En hoeveel is dat dan? Hoe wordt u belast? En wat wijzigt er binnenkort?
Meer
Wat bewijzen voor de aftrek van managementfees? Publicatiedatum: 16.05.2019
Artikeldatabank » Beroepskosten » Aftrekbaarheid
Een nv betaalt managementfees aan haar gedelegeerd bestuurder, een bvba. De fiscus weigert de aftrek van de fees en krijgt zowel in eerste aanleg als in beroep gelijk. Wat vond het Hof van Cassatie daarvan op 22.03.2019?
Meer
Op welk bedrag rv berekenen bij dividenden in natura? Publicatiedatum: 16.05.2019
Artikeldatabank » Bedrijfsleider » Dividend
Een dividend kan niet enkel in geld, maar ook in natura uitgekeerd of betaald worden. U ontvangt dan van uw vennootschap goederen in plaats van geld. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) heeft op 12.03.2019 een advies uitgebracht over de boekhoudkundige verwerking van dividenden in natura en de roerende voorheffing (rv) op zulke dividenden. Wat moet u daarvan weten?
Meer

Filter uw resultaat

Filter het zoekresultaat op hulpmiddelen en/of thema's en trefwoorden.

Thema's en trefwoorden

        Alles tonen (9)
Geactualiseerd op: 23.04.2024
Doorzoek 'belasting-adviezen​.be'

Meer van Indicator