Artikeldatabank - Thema: 'Erven & schenken' - Trefwoord: 'Hand- & bankgift'

 
Een eenmalige grote uitgave in een indiciaire taxatie Publicatiedatum: 11.06.2020
Artikeldatabank » Controle & geschillen » Tekenen & indiciën
De fiscus maakt een indiciaire afrekening voor een koppel dat aan hun dochter het geld voor de aankoop van een woning schonk. Volgens het koppel kan die uitgave niet als ‘indicie’ voor één jaar beschouwd worden. Wat zei de rechter?
Meer
Bankgift registreren in het weekend? Publicatiedatum: 09.01.2020
Artikeldatabank » Erven & schenken » Schenkingsrechten
Bankgift registreren in het weekend?..Registratie mogelijk. Het voordeel van een hand- of bankgift of Nederlandse schenkingsakte is dat ze niet geregistreerd moet worden, dus dat u er geen schenkbelasting op betaalt. Dan moet de schenker echter wel nog drie jaar (binnenkort vier jaar in Vlaanderen) in leven blijven. Als de schenker binnen de drie (vier)...
Meer
Vruchtgebruiker heeft stemrecht! Publicatiedatum: 16.05.2019
Artikeldatabank » Erven & schenken » Hand- & bankgift
Vruchtgebruiker heeft stemrecht!..Voorbehoud vruchtgebruik. Het schenken van de aandelen van een familie- of vastgoedvennootschap met voorbehoud van vruchtgebruik aan de kinderen is een interessante successietechniek. U behoudt dan de dividenden. Maar de vraag rijst wie de lidmaatschapsrechten (bv. het stemrecht) op de algemene vergadering heeft en...
Meer
Nog vlug een verklaring afleggen? Publicatiedatum: 01.06.2018
Artikeldatabank » Erven & schenken » Hand- & bankgift
Nog vlug een verklaring afleggen?..Tak 21 principe van inbreng. In de praktijk gebeurt het vaak dat kinderen tijdens het leven van hun ouders al een schenking kregen. Bij het overlijden van de ouders moeten deze schenkingen dan opnieuw ‘ingebracht’ worden (zeg maar ‘verrekend’ worden), tenzij er in de schenkingsakte staat dat het om...
Meer
Twee bankgiften zijn fiscaal gezien beter dan één! Publicatiedatum: 19.05.2016
Artikeldatabank » Erven & schenken » Successierechten
Als ouders een bankgift doen aan hun kinderen, wordt in 99% van de gevallen noch de overschrijving, noch het bewijsdocument ‘opgesplitst’ en gebeurt de schenking als één geheel. Nochtans is ‘opsplitsen’ meestal beter. Waarom?
Meer
Wederzijds schenken: nul, één of twee keer 3% betalen? Publicatiedatum: 25.02.2016
Artikeldatabank » Erven & schenken » Schenkingsrechten
Met een wederzijdse schenking tussen echtgenoten kunnen koppels zonder kinderen ervoor zorgen dat de langstlevende (bijna) geen erfbelasting betaalt. Betaalt u dan vooraf nul, één of twee keer schenkbelasting?
Meer
Geen schenkingsrechten én geen ‘nare gevolgen’? Publicatiedatum: 19.02.2015
Artikeldatabank » Erven & schenken » Successierechten
Een bankgift is zeer populair en goedkoop, maar heeft als nadeel dat de schen ker na de schenking nog drie jaar in leven moet blijven om ook de successierechten te vermijden. Hoe schakelt u dat risico zo goedkoop mogelijk uit?
Meer
Schenken in Nederland kan nog! Publicatiedatum: 02.06.2014
Artikeldatabank » Erven & schenken » Schenkingsrechten
Specialisten vreesden dat de fiscus een schenking voor de Nederlandse notaris als ‘misbruik’ zou beschouwen. De fiscus schept nu zelf duidelijkheid...
Meer
De ultieme ‘truc’ om successierechten te vermijden? Publicatiedatum: 05.11.2012
Artikeldatabank » Erven & schenken » Hand- & bankgift
Uw vader heeft u zes maanden geleden een grote bankgift gedaan. Nu krijgt hij bv. op zaterdag een ongeval en volgens de dokter overleeft hij het weekend niet. U zal dus onvermijdelijk successierechten betalen op die bankgift. Of niet?
Meer
Schenken met dubbel behoud van inkomsten Publicatiedatum: 06.09.2012
Artikeldatabank » Erven & schenken » Successierechten
U wilt in het kader van uw successieplanning uw patrimoniumvennootschap nu al schenken aan uw kleinkinderen, maar er wel voor zorgen dat zowel u als uw kinderen levenslang de inkomsten en controle houden. Hoe doet u dat optimaal?
Meer

Filter uw resultaat

Filter het zoekresultaat op hulpmiddelen en/of thema's en trefwoorden.

Thema's en trefwoorden

        Alles tonen (3923)
Geactualiseerd op: 07.08.2020
Doorzoek 'belasting-adviezen​.be'

Meer van Indicator