Artikeldatabank - Thema: 'Erven & schenken' - Trefwoord: 'Hand- & bankgift'

 
Bankgift: is online registreren sinds mei 2022 altijd het snelst? Publicatiedatum: 07.09.2022
Artikeldatabank » Erven & schenken » Hand- & bankgift
Sinds mei 2022 kunt u het bewijs van een hand- of bankgift online registreren via MyMinfin en zo de vervelende termijn van 3 jaar (5 in Wallonië) uitschakelen. Maar vanaf wanneer is die wachttermijn echt voorbij?
Meer
Fiscaal vriendelijk de vervelende drie (vijf) jaar afdekken Publicatiedatum: 09.03.2022
Artikeldatabank » Erven & schenken » Hand- & bankgift
Wie een handgift, bankgift of onrechtstreekse schenking (bv. factuurgift) doet, ‘moet’ het bewijs niet registreren en betaalt geen schenkbelasting. Maar hoe dekt u dan het best de risicotermijn van drie (vijf) jaar af op een fiscaal vriendelijke manier?
Meer
Wat met vruchtgebruik op een effectenportefeuille? Publicatiedatum: 17.12.2020
Artikeldatabank » Erven & schenken » Schenkingsrechten
Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik is populair. Bij vastgoed is duidelijk wat de vruchtgebruiker kan en mag. Hoe zit dat echter exact bij een effectenportefeuille. Wie mag kopen en verkopen? Hoe ziet de effectenrekening er dan uit?
Meer
Een verzekering is goedkoper dan schenkingsrechten! Publicatiedatum: 08.10.2020
Artikeldatabank » Erven & schenken » Successierechten
U wilt een schenking doen aan bv. uw zoon, maar u zit met de ‘driejarige termijn’ in uw maag. Om de successierechten te vermijden kunt u schenkingsrechten betalen, maar wist u dat er ook een goedkopere oplossing bestaat? Hoe zit dat?
Meer
De ‘kaasroute’ weldra verleden tijd? Publicatiedatum: 15.09.2020
Artikeldatabank » Erven & schenken » Schenkingsrechten
Vanaf 1 december behoort de zgn. kaasroute wellicht tot het verleden. Heeft u nu nog tijd om vlug een schenking te doen voor de Nederlandse notaris? Hoe zit dat met hand- en bankgiften?
Meer
Een eenmalige grote uitgave in een indiciaire taxatie Publicatiedatum: 11.06.2020
Artikeldatabank » Controle & geschillen » Tekenen & indiciën
De fiscus maakt een indiciaire afrekening voor een koppel dat aan hun dochter het geld voor de aankoop van een woning schonk. Volgens het koppel kan die uitgave niet als ‘indicie’ voor één jaar beschouwd worden. Wat zei de rechter?
Meer
Bankgift registreren in het weekend? Publicatiedatum: 09.01.2020
Artikeldatabank » Erven & schenken » Schenkingsrechten
Bankgift registreren in het weekend?..Registratie mogelijk. Het voordeel van een hand- of bankgift of Nederlandse schenkingsakte is dat ze niet geregistreerd moet worden, dus dat u er geen schenkbelasting op betaalt. Dan moet de schenker echter wel nog drie jaar (binnenkort vier jaar in Vlaanderen) in leven blijven. Als de schenker binnen de drie (vier)...
Meer
Vruchtgebruiker heeft stemrecht! Publicatiedatum: 16.05.2019
Artikeldatabank » Erven & schenken » Hand- & bankgift
Vruchtgebruiker heeft stemrecht!..Voorbehoud vruchtgebruik. Het schenken van de aandelen van een familie- of vastgoedvennootschap met voorbehoud van vruchtgebruik aan de kinderen is een interessante successietechniek. U behoudt dan de dividenden. Maar de vraag rijst wie de lidmaatschapsrechten (bv. het stemrecht) op de algemene vergadering heeft en...
Meer
Nog vlug een verklaring afleggen? Publicatiedatum: 01.06.2018
Artikeldatabank » Erven & schenken » Hand- & bankgift
Nog vlug een verklaring afleggen?..Tak 21 principe van inbreng. In de praktijk gebeurt het vaak dat kinderen tijdens het leven van hun ouders al een schenking kregen. Bij het overlijden van de ouders moeten deze schenkingen dan opnieuw ‘ingebracht’ worden (zeg maar ‘verrekend’ worden), tenzij er in de schenkingsakte staat dat het om...
Meer
Twee bankgiften zijn fiscaal gezien beter dan één! Publicatiedatum: 19.05.2016
Artikeldatabank » Erven & schenken » Successierechten
Als ouders een bankgift doen aan hun kinderen, wordt in 99% van de gevallen noch de overschrijving, noch het bewijsdocument ‘opgesplitst’ en gebeurt de schenking als één geheel. Nochtans is ‘opsplitsen’ meestal beter. Waarom?
Meer

Filter uw resultaat

Filter het zoekresultaat op hulpmiddelen en/of thema's en trefwoorden.

Thema's en trefwoorden

        Alles tonen (5027)
Geactualiseerd op: 24.04.2024
Doorzoek 'belasting-adviezen​.be'

Meer van Indicator